dimarts, 28 d’octubre del 2008

Els rius de la nostra Comunitat



El Túria és un riu mediterrani de 241 km. que naix a la província de Terol (amb el nom de Guadalaviar) i desemboca, amb el nom de Túria, al sud de la ciutat de València. Al seu pas pel Racó d'Ademús, rep el nom en castellà de "río Blanco".
El seu
cabal és escàs i irregular (14m³s a Vilamarxant), no obstant, les seues aigües reguen el Camp de Túria i l'Horta de València. El 1957 es va desbordar (Gran Riuada de València) amb un cabal de 3.700 m3/seg. Causà moltes destrosses i pèrdues humanes a la ciutat de València i com a conseqüèncias es va desviar el seu curs pel sud de la ciutat ampliant la seua capacitat a 5.000 m3/seg. Riu amunt, als Serrans, es construí un embassament anomenat "del Generalísimo" amb la ma d'obra dels presos de la guerra civil. Avui en dia el coneixem com l'embassament de Benaixeve.

El vell llit del Túria, pel qual ja no passa l'aigua, recorre d'oest a est la ciutat de València i és hui en dia un jardí conegut com a Jardí del Túria. En aquest llit es troben el Palau de la Música de València i la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.


Dulce, David S. i Sebas

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola som Sebas i Dulce i ens agrada molt el riu Turia i l'aigua perque ens agrada molt banyar-nos. en l'aigua perque es molt divertit i juguem en l'aigua.

Anònim ha dit...

Hola soc Sebas i m'agrada molt el riu Turia perque m'agrada molt el seu nom i perque m'agrada molt mirar la velocitat que tenen els rius i perque m'agrada molt l'aigua.

Anònim ha dit...

Hola soc Sebas i m'agrada molt el tema del riu Turia que estem donant en classe perque tambe m'agrada molt fer c.medi.

Quique ha dit...

Hola a mi m´agradaria vore on naix el riu Túria. ¿Anem?

Nosaltres ha dit...

Estaria guai, però ens pilla un poquet lluny de Calp, no? Ens agradaria molt anar pero es dificil

Anònim ha dit...

hola soc juanfran i m'agradaria molt anar a ríu turia i al ríu xuquer podia anar des del principi al final.

Anònim ha dit...

hola soi david b i meagrda la escursons de penyal difac i el cine de la pelicula de wual.le.

Anònim ha dit...

Hola m´agrada molt el riu de la vostra Comunitat es molt vonic m´agradaria anar algun dia a verlo i a psejar per hay bueno adeu.

Nerea Gabriel Miro de 5B.

Paula Sorolla ha dit...

esta molt bé l'article
ENHORABONA A L'ESCRIPTORA